/> .::::::::ded1 E M P I R E::::::::. » Archives

Archives

You are currently viewing archive for August 2018
Posted by: jimbit

Video menunjukkan pisau SWIBO-victorinox digunakan ketika sembelihan lembu korban di hari raya Aidiladha 2018 di Kampung Losong Masjid, Terengganu. Pantas & Jitu ! Video sumbangan Encik Mohd Shahrir.

https://www.youtube.com/watch?v=j0b9yDlHK00

null
Posted by: jimbit
Video ihsan seorang pengumpul pisau dari Sarawak ini menunjukkan rusa liar yang cukup besar dijerat di rimba raya pedalaman Sarawak disembelih menggunakan pisau Victorinox CAP PAYUNG keluaran lama bersaiz 13 inci. Ulasan penyembelih "rasa tak puas, sekejap sangat :)"

https://www.youtube.com/watch?v=KTjZBRk5nTc

null
Posted by: jimbit
Video sembelihan lembu pada hari raya Aidiladha 2018 semasa menggunakan pisau keluaran lama Victorinox cap payung bersaiz 30cm di surau taman kolej, Bentong, Pahang, sumbangan Encik Azraei. Ia meluncur laju !

Klik:

https://www.youtube.com/watch?v=m_8H8-3v-xs

null
Posted by: jimbit
Video sembelihan adalah ihsan dari pelanggan kami Encik Aminuddin, menggunakan pisau buatan Solingen, Jerman dari jenama F.HERDER / cap SPADE. Lokasi sembelihan bertempat di Kampung Tanjung Sabtu, Manir, Terengganu. Komen beliau "sekali hayun, leher lembu putus !!"

Sila klik:

https://www.youtube.com/watch?v=GZZ9OAx8El4

null
Posted by: jimbit
1) Jenis: Sarung tangan taktikal Tac AK2 5.11
model: 59341
saiz: S, M, L
warna: hitam
material fabrik: KEVLAR, kulit kambing
Pengiktirafan: BS EN388:2003

Negara ASAL pengeluar: USA
Buatan: vietnam/china

Keterangan: Sarung tangan taktikal 5.11 ini adalah ASLI, model Tac AK2 ini dihasilkan dengan kerjasama antara 5.11 USA dengan syarikat IRONCLAD yang merupakan antara pengeluar sarung tangan terkemuka untuk sektor industri dan sukan lasak dari USA. Sarung tangan 5.11 ini dibekalkan kepada tentera US / pihak berkuasa di serata dunia. Model sarung tangan ini adalah untuk pelbagai fungsi sama ada tugas semasa operasi taktikal, mengendalikan senjata api, aktiviti lasak, untuk kegunaan pihak berkuasa (Polis/Tentera/JPJ/JPA/Imigresen/APMM). Sarung tangan ini menepati piawaian EN 388:2003; kalis hirisan, geseran, tusukan, koyakan. Ia dilapisi bahan KEVLAR yang diketahui sebagai bahan TERBAIK untuk alatan kalis peluru / kalis api / komponen kenderaan lumba lasak. Sarung tangan ini melindungi sebahagian jari tangan & tapak tangan si pemakai dari objek tajam / haba panas, disamping itu ia memberikan cengkaman terbaik ketika menggenggam & pengendalian tali temali.

Harga: RM 248.00

Untuk rujukan saiz tapak tangan, sila klik http://malas.ded1.net/

nullnullnullnull
Posted by: jimbit
2) Jenis: Batu asah / Whet Stone
model: 7136000
Ukuran: 20 x 5 x 2.5 cm
kadar asah: kasar (360) dan asas (1000)
Grit: 360 dan 1000

Buatan: Friedr. Dick GmbH & Co. KG, Deizisau, JERMAN

Keterangan: Batu asah ini adalah dari gred terbaik yang mempunyai 2 jenis kadar asahan; kasar dan asahan asas. Batu asah ini dikeluarkan oleh F.DICK Jerman iaitu antara pembuat pisau terkemuka di Eropah. Ia diperbuat dari campuran pelbagai mineral / logam / batuan premium dan khusus untuk mengasah sebarang jenis / jenama pisau, pedang, kapak, kukri, parang dan sebagainya. Batu ini didatangkan dengan tapak alas jenis getah dibawahnya. Asahan grit 1000 merupakan ASAS untuk mengasah, manakala grit 360 digunakan untuk "membentuk" semula / membaikpulih mata bilah yang telah sumbing atau bergerigi atau keadaan telah teruk. Untuk makluman, grit 360 adalah SANGAT KASAR dan asahan dengan grit ini akan mengikis besi pada pisau dengan banyak. Semasa mengasah anda perlu condongkan mata pisau sebanyak 15 - 20 darjah serta sentiasa meletakkan sedikit air pada batu ini. Batu ini akan mengeluarkan debu semasa anda mengasah. Jika anda masih tercari-cari batu asah PREMIUM dengan mencari kelainan dan RARE, mengapa tidak mencuba batu asah keluaran Jerman ini ??

Harga: RM 219.00


batu asah jerman f.dickbatu asah jerman f.dickbatu asah jerman f.dick

Posted by: jimbit
1) Jenis: Pisau lapah daging GRANTON
model: 47515Y
panjang: 5 inci (panjang bilah)
pemegang: plastik Polypropylene
warna pemegang: kuning
material: besi tahan karat 1.4034
Kekerasan bilah: 54 - 55 Rockwell
Buatan: The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND

Keterangan: Pisau lapah daging bengkok dengan bilah bersaiz panjang 5 inci ini adalah dari jenama pisau tertua lagenda Empayar British yang berusia lebih 400 TAHUN !! pernah mencapai kegemilangan sejak zaman kolonial, buatan The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND. Dihasilkan di kilangnya sejak tahun 1601 di SHEFFIELD iaitu sebuah bandar yang terkenal di UNITED KINGDOM dengan panggilan "Kota Pisau". Industri pisau di bandar Sheffield berkembang pesat ketika era Revolusi Industri 1760, cukup gah & terkenal berabad lampau dalam penghasilan pisau, pedang, gunting, kapak, pisau cukur dan senjata. Jenama GRANTON merupakan pencipta bilah jalur atau dipanggil "granton" yang kemudiannya di tiru oleh semua jenama pisau dari serata dunia.
Pisau ini disarankan buat mereka yang mementingkan kualiti dan ketajaman besi terbaik SHEFFIELD, ENGLAND. Pisau ini khusus dan TERBAIK untuk kerja melapah daging, memisahkan daging dari tulangnya terutama daging ternakan yang digantung dan diruang sempit serta berliku.
DISYORKAN untuk mereka yang bergelar peminat/pengumpul koleksi pisau yang mencari pisau lapah pendek. Ini adalah jenama pisau yang RARE dan jarang didapati di pasaran rantau ini !!

Harga: RM 65.00 - SEBILAH (STOK HABIS !)

nullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: sarung pisau lapah/sembelih Scabbard GRANTON
model: 68001
Ukuran: 52cm (panjang keseluruhan) x 12.4cm (lebar slot atas) x 35cm (panjang slot)
warna: putih
material: Plastik polyprepelene
Buatan: The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND

Keterangan: Sarung pisau / SCABBARD ini adalah dari jenama pengeluar pisau tertua lagenda Empayar British yang berusia lebih 400 TAHUN !! pernah mencapai kegemilangan sejak zaman kolonial, buatan The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND. Dihasilkan di kilangnya sejak tahun 1601 di SHEFFIELD iaitu sebuah bandar yang terkenal di UNITED KINGDOM dengan panggilan "Kota Pisau". Industri pisau di bandar Sheffield berkembang pesat ketika era Revolusi Industri 1760, sangat gah & terkenal berabad lampau dalam penghasilan pisau, pedang, gunting, kapak, pisau cukur dan senjata.. Sarung ini dapat memuatkan 2 bilah pisau (1 pisau panjang & 1 pisau kecil) bergantung pada saiz & bentuk). Ia boleh diletak pada pinggang melalui talipinggang yang dipakai anda. Pada bahagian bawahnya mempunyai ruang untuk membolehkan air / sisa darah / kotoran keluar agar tidak terkumpul di dalam sarung pisau. Sarung pisau ini sangat berguna untuk mereka yang bekerja di pusat sembelihan/ladang ternakan yang mahukan pisau anda sentiasa di pinggang dan pantas untuk dikeluarkan bila diperlukan. Dapatkan produk dari England ini hari ini juga !!

Harga: RM 95.00 - SEUNIT (STOK HABIS !)

nullnullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pengasah pisau lapah/daging F.DICK
model: 7171330
panjang: 30cm atau 11.81 inci
bentuk besi pengasah: bulat
jenis pemegang: KAYU
kadar asah: sederhana
Buatan: Friedr. Dick GmbH & Co. KG, Deizisau, JERMAN

Keterangan: Besi pengasah / kilir ini dikeluarkan oleh F.DICK Jerman iaitu antara pembuat pisau terkemuka di Jerman. Besi pengasahnya diperbuat dari campuran besi tumpat TERBAIK dari Jerman manakala hulunya diperbuat dari sejenis kayu yang dilarik yang tampak mewah & klasik, khusus untuk mengasah sebarang jenis/jenama pisau, pedang, kukri, parang dan sebagainya. Ia sesuai untuk menajamkan / "membetulkan" pisau yang agak tumpul mata bilahnya atau juga untuk membuang lemak yang menyelaputi permukaan mata pisau. Jika anda masih tercari-cari besi pengasah PREMIUM dengan mencari kelainan dan RARE, dapatkan pengasah F.DICK dengan hulu kayu ini yang tampak klasik dan tersendiri ini !

Harga: RM 239 - SEBATANG

nullnullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pisau lapah tempa "BELANG" F.DICK
model: 8194515 (model exclusive 1905)
panjang: 15 cm / 5.90 inci (panjang bilah)
pemegang: plastik Polyoxymethylene (POM)
material: besi tempa X50CrMoV15
kekerasan bilah: 56 Rockwell
Buatan: Friedr. Dick GmbH & Co. KG, Deizisau, JERMAN


Kegunaan: Pisau daging jenis ini adalah keluaran F.DICK iaitu pembuat pisau terkemuka dari Jerman sejak tahun 1778. ini adalah pisau dari siri "Exclusive 1905" yang merupakan barisan PREMIUM dan terbaik dalam siri pisau F.DICK dengan bilah jenis "FULL TANG". Siri 1905 dihasilkan sempena memperingati tahun pengenalan "Bolster" pada pisau dapur F.DICK. Pisau ini khusus dan terbaik untuk kerja melapah/memotong daging di celah sendi dan rusuk atau menyiang ikan. Bilah pisau ini melalui proses yang lebih kompleks dan terbaik dimana bilah besinya adalah jenis DITEMPA berbanding pisau model biasa yang dipotong laser, ia terbaik, lebih tebal, berat, seimbang dan utuh. Ia sangat tajam dan terbaik. Anda akan merasa suatu kelainan ketika memegang dan menggunakan pisau siri ini. Pisau ini didatangkan dengan buku panduan berserta kotak pembungkusan yang menarik.
Pisau siri ini banyak diguna di dapur hotel terkenal, rancangan masakan di TV atau dapur restoran ternama serata dunia. Ia TERBAIK untuk mereka yang bergelar peminat/pengumpul koleksi pisau di serata Nusantara. Ini adalah koleksi pisau RARE dan jarang didapati di pasaran. Dapatkan segera kerana ia mempunyai nilai tersendiri !!
Kelebihan pisau siri 1905 Exclusive ini ialah:
- kualiti pisau PREMIUM dari pengeluar pisau disegani dunia
- besi pisau dari jenis tempa iaitu besi dibakar, dicanai dan dihasilkan dengan pertukangan tangan yang teliti oleh tukang yang terbaik.
- pemegang pisau plastik Polyoxymethylene berlapis logam (berbelak) yang cukup selesa dan tampak mewah dan jitu
- Pisau siri ini cukup seimbang, besi terbaik dan melalui proses pembuatan yang teliti

Harga: (TIADA !)

nullnullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pisau sembelih GRANTON
model: 55602
panjang: 12 inci (panjang bilah)
pemegang: kayu jati Rosewood
material: besi tahan karat 1.4034

Kekerasan bilah: 54 - 55 Rockwell
Buatan: The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND

Keterangan: Pisau sembelih 12 inci bilah "hidung lembu" dari jenama pisau tertua lagenda Empayar British yang berusia lebih 400 TAHUN !! pernah mencapai kegemilangan sejak zaman kolonial, buatan The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND. Dihasilkan di kilangnya sejak tahun 1601 di SHEFFIELD iaitu sebuah bandar yang terkenal di UNITED KINGDOM dengan panggilan "Kota Pisau". Industri pisau di bandar Sheffield berkembang pesat ketika era Revolusi Industri 1760, cukup gah & terkenal berabad lampau dalam penghasilan pisau, pedang, gunting, kapak, pisau cukur dan senjata. Jenama GRANTON merupakan pencipta bilah jalur atau dipanggil "granton" yang kemudiannya di tiru oleh semua jenama pisau dari serata dunia.
Pisau ini disarankan buat mereka yang mementingkan kualiti dan ketajaman besi terbaik SHEFFIELD, ENGLAND. Hulunya diperbuat dari kayu ROSEWOOD iaitu sejenis
kayu keras yang biasanya diguna dalam pembuatan perabot mewah dan pilihan pengeluar alat muzik Ibanez & Gibson
. Pisau dengan hulu kayu ini terbaik untuk mereka yang mementingkan kualiti dan nilai klasik. Ia TERBAIK untuk tugas menyembelih haiwan besar terutamanya lembu, kerbau, seladang juga sebagai simpanan untuk mereka yang bergelar peminat/pengumpul koleksi pisau di serata pelusuk. Ini adalah jenama pisau yang RARE dan jarang didapati di pasaran rantau ini !!

Harga: RM 158.00 - SEBILAH (STOK HABIS !)

nullnullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pisau lapah daging "jalur" GRANTON
model: 24518B
panjang: 6 inci (panjang bilah)
pemegang: plastik Polypropylene
warna pemegang: biru
material: besi tahan karat 1.4034
Kekerasan bilah: 54 - 55 Rockwell
Buatan: The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND

Keterangan: Pisau lapah daging bengkok dengan bilah UNIK dan "BERJALUR" ini adalah dari jenama pisau tertua lagenda Empayar British yang berusia lebih 400 TAHUN !! pernah mencapai kegemilangan sejak zaman kolonial, buatan The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND. Dihasilkan di kilangnya sejak tahun 1601 di SHEFFIELD iaitu sebuah bandar yang terkenal di UNITED KINGDOM dengan panggilan "Kota Pisau". Industri pisau di bandar Sheffield berkembang pesat ketika era Revolusi Industri 1760, cukup gah & terkenal berabad lampau dalam penghasilan pisau, pedang, gunting, kapak, pisau cukur dan senjata. Jenama GRANTON merupakan pencipta bilah jalur atau dipanggil "granton" yang kemudiannya di tiru oleh semua jenama pisau dari serata dunia.
Pisau ini disarankan buat mereka yang mementingkan kualiti dan ketajaman besi terbaik SHEFFIELD, ENGLAND. Pisau ini khusus dan TERBAIK untuk kerja melapah daging, memisahkan daging dari tulangnya terutama daging ternakan yang digantung dan diruang sempit serta berliku.
DISYORKAN untuk mereka yang bergelar peminat/pengumpul koleksi pisau di serata Nusantara. Ini adalah jenama pisau yang "RARE" dan jarang didapati di pasaran rantau ini !!

Harga: RM 76.00 - SEBILAH (STOK HABIS !)
nullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: sarung pisau lapah/sembelih Scabbard GRANTON
model: 68000
Ukuran: 37.8cm (panjang keseluruhan) x 12cm (lebar slot atas) x 22cm (panjang slot)
warna: putih
material: Plastik polyprepelene
Buatan: The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND

Keterangan: Sarung pisau / SCABBARD ini adalah dari jenama pengeluar pisau tertua lagenda Empayar British yang berusia lebih 400 TAHUN !! pernah mencapai kegemilangan sejak zaman kolonial, buatan The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND. Dihasilkan di kilangnya sejak tahun 1601 di SHEFFIELD iaitu sebuah bandar yang terkenal di UNITED KINGDOM dengan panggilan "Kota Pisau". Industri pisau di bandar Sheffield berkembang pesat ketika era Revolusi Industri 1760, sangat gah & terkenal berabad lampau dalam penghasilan pisau, pedang, gunting, kapak, pisau cukur dan senjata. Sarung ini dapat memuatkan 2 bilah pisau kecil lapah (bergantung pada saiz & bentuk). Ia boleh diletak pada pinggang melalui talipinggang yang dipakai anda. Pada bahagian bawahnya mempunyai ruang untuk membolehkan air / sisa darah / kotoran keluar agar tidak terkumpul di dalam sarung pisau. Sarung pisau ini sangat berguna untuk mereka yang bekerja di pusat sembelihan/ladang ternakan yang mahukan pisau anda sentiasa di pinggang dan pantas untuk dikeluarkan bila diperlukan. Anda mungkin akan kelihatan hebat bersama pisau yang disisip dipinggang !

Harga: RM 93.00 - SEUNIT (STOK HABIS !)

sarung pisau scabbard Granton Englandsarung pisau scabbard Granton Englandsarung pisau scabbard Granton Englandsarung pisau scabbard Granton England
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pisau lapah kulit GRANTON
model: 47500R
panjang: 15 cm atau 5.90 inci (panjang bilah)
pemegang: plastik Polypropylene
warna pemegang: MERAH
material: besi tahan karat 1.4034
Kekerasan bilah: 54 - 55 Rockwell
Buatan: The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND

Keterangan: Pisau lapah kulit bersaiz 15cm ini adalah dari jenama pisau tertua lagenda Empayar British yang berusia lebih 400 TAHUN !! pernah mencapai kegemilangan sejak zaman kolonial, buatan The Granton Knife Co., Sheffield, ENGLAND. Dihasilkan di kilangnya sejak tahun 1601 di SHEFFIELD iaitu sebuah bandar yang terkenal di UNITED KINGDOM dengan panggilan "Kota Pisau". Industri pisau di bandar Sheffield berkembang pesat ketika era Revolusi Industri 1760, sangat gah & terkenal berabad lampau dalam penghasilan pisau, pedang, gunting, kapak, pisau cukur dan senjata. Jenama GRANTON merupakan pencipta bilah jalur atau dipanggil "granton" yang kemudiannya di tiru oleh semua jenama pisau dari serata dunia.
Pisau ini terbaik untuk mereka yang mementingkan kualiti dan ketajaman besi terbaik SHEFFIELD, ENGLAND. Pisau ini TERBAIK untuk tugas melapah kulit haiwan & disyorkan buat pengusaha/penyembelih di ladang ternakan/pusat sembelihan haiwan. Ia SANGAT DISYORKAN untuk mereka yang bergelar peminat/pengumpul koleksi pisau di serata ceruk rantau. Ini adalah jenama pisau yang RARE dan jarang didapati di pasaran rantau ini !! Ayuh pantas sebelum menyesal berputih mata.

Harga: RM 90.00 - SEBILAH (STOK HABIS !)

pisau lapah kulit Granton Englandpisau lapah kulit Granton Englandpisau lapah kulit Granton England
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pengasah pisau Victorinox
model: 7.8340
panjang: 27 sentimeter
jenis pemegang: kayu
material pengasah: besi krom keras
bentuk besi: LEPER
kadar asah: sederhana
Buatan: Victorinox AG, Switzerland

Keterangan: Besi pengasah gred sederhana ini merupakan keluaran lama awal tahun 2000, merupakan pengasah gred sederhana hulu kayu dari logam lama. Kelainan versi lama, pada besinya diukir perkataan VICTORIA STAHL, dibuat khusus untuk mengasah pisau daging / lapah / sembelih. Kadar asahan untuk pengasah ini adalah sederhana dan sesuai untuk "membetulkan" mata pisau yang kurang menyengat dan juga membuang lemak haiwan yang menyelaputi permukaan bilah pisau. Buat peminat produk lama Victorinox, jadilah mereka yang bertuah memiliki khazanah ini sebelum ia pupus selama-lamanya !!

Harga: RM 169.00

nullnullnull
Posted by: jimbit
1) Jenis: Pisau lapah daging tempa F.HERDER
model: 8115-15,50
panjang: 15 cm atau 5.90 inci (panjang bilah)
pemegang: plastik Polyoxymethylene (POM)
warna pemegang: hitam
material: besi tempa X50CRMoV15
kekerasan bilah: 56 - 58 Rockwell
Buatan: Friedr. Herder Abr. Sohn GmbH, Solingen, JERMAN


Keterangan: Pisau lapah daging siri FORGED / besi jenis ditempa ini adalah barisan PREMIUM dan terbaik dengan bilah jenis "FULL TANG". Bilah pisau siri FORGED melalui proses yang lebih kompleks dan teliti dimana bilah besinya adalah jenis terbaik, lebih tebal, berat, seimbang dan utuh.
Pisau ini khusus dan terbaik untuk kerja melapah/memotong daging di celah sendi dan rusuk.
Dihasilkan di kilangnya di Solingen iaitu sebuah bandar yang terkenal di Jerman dengan panggilan "Kota Pisau" yang memulakan perusahaan sejak tahun 1623 dan telah diperkenalkan dan memasuki pasaran Nusantara (Kepulauan Melayu, Indonesia, Singapura, Brunei, Borneo) pada tahun 1800 !! oleh Syarikat Hindia Timur Belanda. Pisau ini terbaik untuk mereka yang mementingkan kualiti dan ketajaman besi terbaik Solingen, JERMAN. Kembalikan nostalgia silam dengan pisau lagenda ini !!

Harga: (TIADA STOK !)

pisau lapah tempa CAP SPADE F.HERDERpisau lapah tempa CAP SPADE F.HERDERpisau lapah tempa CAP SPADE F.HERDER
Posted by: jimbit
1) Jenis: sarung pisau kulit Victorinox
model: 4.0898
warna: hitam
material: Kulit sintetik
Panjang maksima mata pisau yang muat: 19cm
Buatan: Victorinox AG, Switzerland

Keterangan: Sarung pisau ini adalah dari gred PREMIUM keluaran ASLI dari Victorinox Switzerland. Sarung ini dapat memuatkan 1 bilah pisau lapah/pisau dapur jenis bilah LURUS sehingga panjangnya 19cm. Ia boleh disangkut pada pinggang melalui talipinggang yang dipakai anda. Sarung pisau ini sangat berguna untuk mereka yang mahukan pisau anda sentiasa di pinggang dan pantas untuk dikeluarkan pabila diperlukan. Dapatkan ia hari ini buat mereka yang tercari-cari sarung pisau keluaran ASAL dari negara pembuat pisau sejak tahun 1884 !!

Harga: RM 88.00

sarung pisau Victorinoxsarung pisau Victorinoxsarung pisau Victorinoxsarung pisau Victorinox